Donnerstag, 29. Dezember 2011

AanZet! longlist in tricot, Winterswijk NL


 De selectie voor AanZet!, de prijs voor pas afgestudeerden aan de kunstacademies ArtEZ en Münster, begint dit jaar in Winterswijk. Van 10 december tot en met 22 januari presenteren elf kandidaten hun werk in Tricot Winterswijk.  Opvallend dit jaar is de hoeveelheid aan ruimtelijk werken en het grote aandeel video, vaak ook deel uitmakend van een ruimtelijke opstelling. lees verder>

Installation view: Windradenergie
rotating telvision, SD video, color - 2011
 
 Installation view: view
videocamera, tripod, wall-drawing  everydayonevideo


Johannes Langkamp
(Enschede, www.johanneslangkamp.com)
Onder het mom ‘everydayonevideo’ maakte Johannes Langkamp een maand lang elke dag een video, die hij in Enschede op drie schermen achtereenvolgens toonde. Langkamp die boven een doos hangt en langzaam een ballon opblaast, totdat de doos geheel gevuld is en de ballon weer wordt losgelaten en ongecoördineerd wegvliegt. Langkamp die met een camera op en neer beweegt tussen twee tv-schermen tijdens een tenniswedstrijd, waarmee hij het ene scherm met het andere laat tennissen. Een glazen letter A die uit een gebouw naar beneden valt en in 1000 stukken breekt.
Naast dit experiment toont Langkamp een meer klassieke serie werken, waarin hij zich bezig houdt met optische illusie. Een kubus met ingevallen hoek wordt bijvoorbeeld gecomplementeerd door het licht dat eruit komt, dit zodoende weer aanvullend tot een perfecte kubus. Een vervormde figuur op de wand die door de lens van de camera  een perfect vierkant wordt. Het zijn deze speelse experimenten die Langkamp’s werken tot een geheel maakt .


Uit het Juryrapport

De jury is onder de indruk van de creatieve potentie, ze begrijpt zijn videomateriaal vooral als een videoschetsboek waar in het vervolg van deze prijs nog een heleboel mooi werk kan ontstaan.
Het gefilmde vierkant, voortkomend uit  een cartooneske tekening, vonden we een intrigerend beeld. Hier ligt zeker meer potentie voor hem om zijn werk te vertalen naar verdere installaties en objecten. We zijn nieuwsgierig of hij uit de videodagboeken bepaalde beelden zou kunnen destilleren.


Keine Kommentare: